Ausbildung zum Chemisch-Technischen Assistenten and der Kerschensteinerschule Stuttgart
Studium der Lebensmittelchemie an der Universität Stuttgart/Hohenheim
Diplomarbeit am Institut für Lebensmittelchemie: "Vergleichende Untersuchung ausgewählter Minorfettsäuren von konventionellen Milchprodukten und Bio-Produkten"
Tätigkeiten:
Doktorarbeit zum Thema: "Pflanzliche Fette"
Mitgliedschaft in Organisationen:
Gesellschaft Deutscher Chemiker (GDCh)
Lebensmittelchemische Gesellschaft
Veröffentlichungen:
Poster:
38. Deutscher Lebensmittelchemikertag
14. - 16. September 2009, Berlin/Deutschland Markus Schröder, Walter Vetter: Gaschromatographische Bestimmung der Gehalte an Phytansäure-Diastereomeren mittels Derivativchromatographie. Lebensmittelchemie 64: 107
39. Deutscher Lebensmittelchemikertag
20. - 22. September 2010, Stuttgart-Hohenheim/Deutschland Markus Schröder, Walter Vetter: Aufreinigung von Phytosterolen aus Standards mittels Hochgeschwindigkeits-Gegenstromverteilungschromatographie (HSCCC). Lebensmittelchemie 65: 127
39. Deutscher Lebensmittelchemikertag
20. - 22. September 2010, Stuttgart-Hohenheim/Deutschland Markus Schröder, Ernest Tangwan, Walter Vetter: Veränderung der Gehalte an ausgewählten Fettsäuren im Milchfett während der Umstellung der Fütterung auf Grünfutter - Eine mögliche Authentifizierung von Bio-Haltung. Lebensmittelchemie 65: 121-122
39. Deutscher Lebensmittelchemikertag
20. - 22. September 2010, Stuttgart-Hohenheim/Deutschland Markus Schröder, Walter Vetter: Verbesserte Methode zur gaschromatographischen Bestimmung des Milchfettgehaltes in Lebensmitteln. Lebensmittelchemie 65: 121
8th Euro Fed Lipid Congress
21. - 24. November 2010 München/Deutschland Markus Schröder, Walter Vetter: Purification of Phytosterols from a Standard mix by using High Speed counter-current Chromatography (HSCCC).
Jahrestagung des Regionalverbandes Nord und SüdWest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
14. - 15. März 2011 Kassel/Deutschland
Markus Schröder, Walter Vetter: Trennung von Fettsäuremethylestern mittels Hochgeschwindigkeits-Gegenstromchromatographie (HSCCC). Lebensmittelchemie 65: 168
40. Deutscher Lebensmittelchemikertag,
12. - 14. September 2011 in Halle/Saale /Deutschland
Markus Schröder, Walter Vetter: Isolierung von sieben Phytosterolen aus drei Pflanzenölen mittels Hochgeschwindigkeits- Gegenstromchromatographie (HSCCC).
40. Deutscher Lebensmittelchemikertag,
12. - 14. September 2011 in Halle/Saale /Deutschland
Markus Schröder, Nina Lutz, Ernest Tangwan, Walter Vetter: Veränderung der Gehalte und Diastereomerenverteilung von Phytansäure im Milchfett während der Futterumstellung auf Heu und zurück Eine mögliche Authentifizierung von Bio-Haltung? Lebensmittelchemie 66: 91
40. Deutscher Lebensmittelchemikertag,
12. - 14. September 2011 in Halle/Saale /Deutschland
Simon Hammann, Markus Schröder, B. Krock, Walter Vetter: Untersuchung der Fettsäuren der Mikroalge Alexandrium tamarensis mittels Hochgeschwindigkeits-Gegenstromverteilungschromatographie (HSCCC) und GC/MS. Lebensmittelchemie 66: 39
Tropentag 2011
05. - 07. Oktober 2011, Bonn/Deutschland
Ensieh Hajazimi, Markus Schröder, Walter Vetter: Variation of Phytanic Acid in Transition rom Conventional to Organic Milk Production.
Jahrestagung des Regionalverbands Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft
05. - 06. März 2012, Kaiserslautern/Deutschland
Katja Lehnert, Markus Schröder, Walter Vetter: Identifizierung von raffinierten pflanzlichen Ölen mittels des relativen Anteils an cis-Phytol.
41. Deutscher Lebensmittelchemikertag
10. - 12. September 2012, Münster/Deutschland
Dorothee Eibler, Svenja Ackermann, Markus Schröder, Walter Vetter: Phytolgehalt in biologisch und konventionell erzeugten Milchprodukten. Lebensmittelchemie 67: 108-109
41. Deutscher Lebensmittelchemikertag
10. - 12. September 2012, Münster/Deutschland
Simon Hammann, Markus Schröder, Walter Vetter: Umfassende Analyse des Unverseifbaren von Pflanzenölen mit Hilfe eines 2D-Konturplots nach Hochgeschwindigkeitsgegenstromchromatographie (HSCCC) – Fraktionierung und GC/EI-MS Analyse. Lebensmittelchemie 67: 128-129
Landwirtschaftlicher Hochschultag 2013
12. Juni 2013, Stuttgart Hohenheim/Deutschland
Stefanie Kaffarnik, Markus Schröder, Katja Lehnert, Walter Vetter: Echtheitskontrolle (Authentifizierung) von Biomilch mittels Markersubstanzen.
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft
10. - 11. März 2014, Neustadt a.d. Weinstraße/Deutschland
Katja Lehnert, Markus Schröder, Walter Vetter: Bestimmung von Kainsäure in Makroalgen (Palmaria palmata).
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft
12. März 2015, Geisenheim/Deutschland
Katja Lehnert, Nina Larisa Lutz, Markus Schröder, Walter Vetter: Phytansäure in Wildlachs, Zuchtlachs und Biolachs).
Artikel:
Walter Vetter, Markus Schröder (2010):
Concentrations of phytanic acid and pristanic acid are higher in organic than in conventional dairy products from the German market.
Food Chem. 119: 746-752 (DOI: 10.1016/j.foodchem.2009.07.027)
Markus Schröder, Walter Vetter (2011):
GC/EI-MS determination of the diastereomer distribution of phytanic acid in food samples.
JAOCS 88: 341-349 (DOI: 10.1007/s11746-010-1682-y)
Markus Schröder, Farideh Yousefi, Walter Vetter (2011):
Investigating the day-to-day variations of potential marker fatty acids for organic milk in milk form conventionally and organically raised cows.
Eur. Food Res. Technol. 232: 167-174 (DOI: 10.1007/s00217-010-1374-8)
Markus Schröder, Walter Vetter (2011):
High-speed counter-current chromatographic separation of phytosterols.
Anal. Bioanal. Chem. 400: 3615-3623 (DOI: 10.1007/s00216-011-4995-2)
Walter Vetter, Markus Schröder (2011):
Phytanic acid – a tetramethyl-branched fatty acid in food.
Lipid Technol. 23: 175–178 (DOI: 10.1002/lite.201100127)
Danli Li, Markus Schröder, Walter Vetter (2012):
Isolation of 6,9,12,15-hexadecatetraenoic fatty acid (16:4n-1) from fish oil by means of high speed counter current chromatography.
Chromatographia 75: 1-6 (DOI 10.1007/s10337-011-2155-7)
Markus Schröder, Walter Vetter (2012):
Investigation of unsaponifiable matter of plant oils and isolation of eight phytosterols by means of high-speed counter-current chromatography.
J. Chromatogr. A 1237: 96-105 (DOI: 10.1016/j.chroma.2012.03.033)
Markus Schröder, Nina Larissa Lutz, Ernest Chick Tangwan, Ensieh Hajazimi, Walter Vetter (2012):
Progression of the phytanic acid concentration and diastereomer ratio in milk fat during changes in the cow´s feed from concentrate to hay and back.
Eur. Food Res. Technol. 234: 955-962 (DOI: 10.1007/s00217-012-1710-2)
Walter Vetter, Markus Schröder, Katja Lehnert (2012):
Differentiation of refined and virgin edible oils by means of the trans- and cis-phytol isomer distribution.
J. Agric. Food Chem. 60: 6103-6107 (DOI: 10.1021/jf301373k)
Ton Baars, Markus Schröder, Daniel Kusche, Walter Vetter (2012):
Phytanic acid content and SRR/RRR diastereomer ratio in milk from organic and conventional farms at low and high level of fodder input.
Org. Agric. 2: 13-21 (DOI 10.1007/s13165-012-0021-z)
Sabine Wagnerberger, Astrid Spruss, Giridhar Kanuri, Carolin Stahl, Maria Demchuk, Markus Schröder, Walter Vetter, Stephan C. Bischoff, Ina Bergheim (2013): Lactobaccilus casei Shirota protects mice from fructose-induced liver steatosis: a mouse model.
J. Nutr. Biochem. 24: 531-538 (DOI: 10.1016/j.jnutbio.2012.01.014)
Markus Schröder, Walter Vetter (2013):
Detection of 430 fatty acid methyl esters from a transesterified butter sample.
J. AOCS 90: 771-790 (DOI: 10.1007/s11746-013-2218-z)
Simon Hammann, Urban Tillmann, Markus Schröder, Walter Vetter (2013):
Profiling the fatty acids from a strain of the microalgae Alexandrium tamarense by means of high-speed counter-current chromatography and gas chromatography coupled with mass spectrometry.
J. Chromatogr. A 1312: 93-103 (DOI:10.1016/j.chroma.2013.08.090)
Ole G. Mouritsen, Christine Dawczynski, Lars Duelund, Gerhard Jahreis, Walter Vetter, Markus Schröder (2013):
On the human consumption of the red seawead dulse (Palmaria palmata (L.) Weber & Mohr).
J. Appl. Phycol., 25: 1777-1791 (DOI: 10.1007/s10811-013-0014-7)
Markus Schröder, Nina Larissa Lutz, and Walter Vetter (2014):
GC/MS and 1H-NMR analysis of phytanic acid synthesized from natural trans-phytol and a synthetic phytol standard.
Chromatographia 77: 379-385 (DOI 10.1007/s10337-013-2588-2)
Stefanie Kaffarnik, Markus Schröder, Katja Lehnert, Ton Baars, Walter Vetter (2014):
δ13C values and phytanic acid diastereomer ratios: combined evaluation of two markers suggested for authentication of organic milk and dairy products.
Eur. Food Res. Technol. 238: 819-827 (DOI: 10.1007/s00217-014-2158-3)
Markus Schröder, Halima Abdurahman, Tanja Ruoff, Katja Lehnert, Walter Vetter (2014):
Identification of aromatic fatty acids in butter fat.
J. Am. Oil Chem. Soc. 91: 1695-1702 (DOI: 10.1007/s11746-014-2516-0)
Markus Schröder, Katja Lehnert, Simon Hammann, Walter Vetter (2014):
Dihydrophytol and phytol isomers as marker substances for hydrogenated and refined vegetable oils.
Eur. J. Lipid Sci. Technol. 116: 1372-1380 (DOI: 10.1002/ejlt.201400095)
Simon Hammann, Markus Schröder, Carolin Schmidt, Walter Vetter (2015):
Isolation of two Δ5 polymethylene interrupted fatty acids from Podocarpus falcatus by countercurrent chromatography.
J. Chromatogr. A 1394: 89-94 (DOI: 10.1016/j.chroma.2015.03.042)
Cheng Jun Jin, Cathrin Sellmann, Doreen Ziegenhardt, Giridhar Kanuri, Hakima Lounis, Markus Schröder, Walter Vetter, Ina Bergheim (2016):
Sodium butyrate protects mice from the development of the early signs of NAFLD: Role of melatonin and lipidperoxidation.
Brit. J. Nutr. 116: 1682-1693 (DOI: 10.1017/S0007114516004025)
Walter Vetter, Marco Müller, Katrin Sommer, Markus Schröder, Simon Hammann (2019):
Development of equivalent chain length (ECL) rules for lipid compounds.
J. Chromatogr. A 1599: 187-195 (DOI: 10.1016/j.chroma.2019.04.042)
Vorträge:
Jahrestagung des Regionalverbandes SüdWest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft
2. – 3. März 2009, Koblenz/Deutschland
Markus Schröder, Walter Vetter: Unterscheidung von konventionellen Milchprodukten und Bio-Produkten mittels der Gehalte an Phytansäure. Lebensmittelchemie 64: 10
8th Euro Fed Lipid Congress
21. – 24. November 2010, München/Deutschland
Markus Schröder, Farideh Yousefi, Walter Vetter: Authentication of organic milk and dairy products by using the content of phytanic acid in lipids.
Jahrestagung des Regionalverbands Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft
05. - 06. März 2012, Kaiserslautern/Deutschland
Ensieh Hajazimi, Markus Schröder, Walter Vetter: Phytanic acid diastereomers of milk samples during change of cows´ feed from concentrate to fresh grass.
Jahrestagung des Regionalverbands Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft
19. - 20. März 2013, Karlsruhe/Deutschland
Markus Schröder, Katja Lehnert, Simon Hammann, Walter Vetter: Phytol als Markersubstanz für den Nachweis von Fetthärtung und Speiseölraffination. Lebensmittelchemie 67: 99